Presiden MIC telah merasmikan Pusat Khidmat Masyarakat (SITF) di Sungai Petani Kedah

Presiden MIC telah merasmikan Pusat Khidmat Masyarakat (SITF) di Sungai Petani Kedah

Presiden Memberi ucapan dalam Majlis Perasmian Pusat Khidmat Masyarakat (SITF) di SgPetani Kedah

 

Presiden MIC merangkap Pengerusi CCIC (Indian Blueprint) telah merasmikan sebuah lagi pusat khidmat masyarakat di Sungai Petani pada petang tadi. Beliau berkata pusat ini bakal menjadi ‘onestop center’ bagi menyelesaikan pelbagai masalah masyarakat india tempatan yang berjumlah lebih kurang 15000 yang tinggal di kawasan berhampiran. Beliau berharap ramai di kalangan kaum india akan dapat manfaat yang besar melalui pusat khidmat tersebut.

Selaras dengan perlaksanaan Pelan Tindakan Masyarakat India, kerajaan telah komited untuk membuka sebanyak 11 buah pusat Khidmat SITF yang di seluruh negara. Setakat ini beberapa pusat seperti ini sudah mula beroperasi sejajar dengan Pelan Tindakan Masyarakat India , ujar YB Datuk Seri Dr S. Subramaniam yang selepas menyempurnakan perasmian Pusat Khidmat SITF di Sungai Petani Hari ini.

Seperti pusat khidmat yang lain, ia bertujuan sebagai tempat untuk membantu msyarakat india menyalurkan pandangan dan masalah yang berkaitan dengannya dimana ia ditubuhkan di kawasan yang mempunyai kepadatan penduduk masyarakat india yang tinggi. Disamping itu, melalui Malaysian Indian Blueprint, kita sedang lihat beberapa inisiatif baharu dimana kita telah selesai dengan jayanya menganjurkan program Mydaftar dimana lebih 2570 orang telah datang dan mendaftar di program berkenaan di seluruh negara.

Antara isu dihadapi ialah isu kenegaraan dimana pada masa ini, kita sedang meneliti kes-kes ini dan seterusnya mengadakan perbincangan dengan YAB Timbalan Perdana Menteri yang juga bertanggungjawab sebagai Menteri Dalam Negeri dalam mecari penyelesaian dalam isu-isu yang kita hadapi.

Selain itu, kita sedang lihat kepada pembukaan Pusat Harian Belia atau ,’Day Care Centre for Youth’ di kawasan-kawasan tertentu dimana ia berisiko tinggi supaya para pelajar selepas waktu persekolahan khususnya pelajar sekolah menengah, boleh hadir ke pusat berkenaan bagi mendapatkan suatu suasana yang baik dan kondusif untuk pembelajaran. Malah, mereka juga akan diberi bimbingan dan dorongan serta berinteraksi secara sihat dalam melibatkan aktiviti yang membantu secara keseluruhan dalam pembangunan keperibadian dan pendidikan.

Pendekatan seumpama ini diambil kerana setelah meneliti masalah dan persekitan para pelajar ini yang membesar di rumah dengan keadaan persekitaran yang tidak kondusif dengan pembelajaran. Selain itu, mereka uga dipengaruhi oleh kumpulan anasir luar yang negatif yang mengambil kesempatan melatih mereka untuk mengikuti kumpulan tersebut. Sehubungan itu, mewujudkan Pusat Harian adalah bertepatan dalam menyelesaikan msalah yang timbul akibat perkara –perkara berkenaan. Disamping itu juga, kita juga dalam persediaan untuk mengadakan satu projek perintis di Johor Bharu dimana sekirannya projek disana berjaya, kita akan memperluaskannya ke seluruh negara.

Beliau turut berharap pusat ini dapat mencari jalan penyelesaian bagi masalah masalah yang dihadapi oleh masyarakat india seperti pendidikan, kewarganegaraan, ekonomi, perumahan dan sebagainya yang turut diumumkan ketika pelancaran Pelan Tindakan masyakarat India pada April yang lalu.

நாடு முழுவதும் 11 இடங்களில் திறக்கப்பட்டுள்ளள எஸ்.ஐ.டி.எப்பின் ஓரிட சேவை மையங்களை ஆங்காங்குள்ள இந்தியர்கள் நன்கு பயன் படுத்தி பயனடைய வேண்டும் என ம இ கா தேசியத் தலைவர் டத்தோஸ்ரீ டாக்டர் எஸ். சுப்பிரமணியம் கேட்டுக் கொண்டார்.

இன்று, சுங்கைப் பட்டாணியில் புதிதாக அமைக்கப்பட்டுள்ள பிரதமர் துறையின் கீழ் செயல்படும் எஸ்.ஐ.டி.எப். (SITF) எனப்படும் இந்தியர்களுக்கான சிறப்பு அமலாக்க நடவடிக்கை பிரிவின் சேவை மையத்தை அதிகாரப்பூர்வமாகத் திறந்து வைத்தப் போது சுகாதார அமைச்சருமான அவர் இவ்வாறு தெரிவித்தார்.

இந்த மையங்கள் திறக்கப்பட்டுள்ளதன் மூலம் இந்தியர்கள் எதிர்நோக்கிவரும் சமூகவியல், கல்வி, பொருளாதாரம், வறுமை, வீட்டுடமை, அடையாள ஆவணம் போன்ற பிரச்சனைகளுக்குத் தீர்வு காண முடியும் என அரசாங்கம் இந்தியர்களுக்காக அறிவித்துள்ள வியூகச் செயல் திட்ட அமலாக்கக் செயற்குழுவின் தலைவருமான டத்தோஸ்ரீ சுப்பிரமணியம் நம்பிக்கைத் தெரிவித்தார்.

சுங்கைப் பட்டாணி மற்றும் அதன் சுற்றுப் பகுதியில் ஏறத்தாழ 15 ஆயிரம் இந்தியர்கள் உள்ளனர். இவர்கள் இம்மையத்தை நன்கு பயன்படுத்திக் கொள்ள முடியும் என்றார் அவர்.

இந்நிகழ்வில், கெடா மாநில ம இ கா தொடர்புக் குழுத் தலைவர் செனட்டர் டத்தோ ஜஸ்பால் சிங், கெடா மாநில மந்திரி பெசாரின் சிறப்பு அதிகாரி டத்தோ டாக்டர் ஆனந்தன், மாநில மற்றும் தொகுதிகளின் உயர்மட்ட ம இ க உட்பட இதர கட்சிகளின் தலைவர்கள் பலரும் திரளாக கலந்து சிறப்பித்தனர்.

Sumber : https://www.facebook.com/Datuk-Seri-Dr-SSubramaniam-686628718147716/